torsdag 14 oktober 2010

Kantarellpaj med ädelost

Jag gör kantarellpaj inför helgens födelsedagsfest. Här kommer receptet: (från Hemmets Journal 34/10)
6 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk torr vit Martini eller vatten (jag tar vatten)
Fyllning:
350 g gula kantareller
4 schlaottenlökar
2 msk smör
2 tsk repad citrontimjan eller timjan
140 g ädelost, gärna Kvibille
3 ägg
2 dl grädde
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Ugn 225 grader
Gör så här:
1. Pajdeg: Lägg mjöl och bitar av smör i matberedaren med kniven monterad och kör till en smulig massa. Tillsätt Martini eller vatten och kör tills det bildas en degboll.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform som är ca 23 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Nagga pajdegen med en brödnagg eller gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
3. Fyllning: Ansa och borsta kantarellerna och riv de stora i mindre bitar. (Jag har gjort detta tidigare och använder nu frysta) Fräs kantarellerna och skivad schlottenlök i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och tills svampen börjar ta färg. Krydda med timjan. Lägg över svampen i pajskalet. Bryt små bitar av ädelosten och fördela över svampen.
4. Vispa samman ägg och grädde i en skål. Krydda med salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda pajen i 20-25 minuter mitt i ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar